Baikonur - humaloitu stout

Covid-vuosi 2020 oli ankea kuin Neuvostoliitto, joten vuoden viimeiseksi olueksi ajattelin tehdä Plevnan mainion Siperia-stoutin inspiroimana vahvasti humaloidun stoutin. Oluen ideana on olla roteva stout, joka on kuitenkin humaloitu IPA-tyyliin amerikkalaisilla aromihumalilla.


Oluen mallaspohja perustuu karamellimaltaaseen ja erilaisiin tummaksi paahdettuihin maltaisiin. Tässä versiossa käytin Crystal 150-mallasta tuomaan toffeista makeutta ja Carafa 1 ja 3 -maltaita tuomaa väriä ja paahteisuutta. Lisäksi jos varastossa olisi sattunut olemaan Black Maltia, olisin lisännyt sitä tuomaa vielä synkempää väriä. Mukana on myös hieman vehnää parantamassa oluen vaahtoa.

Maltaita tulee mäskäykseen paljon, joten laitteistosta riippuen voi olla hyvä lisätä mukaan vielä riisin kuoria kuohkeuttamaan mallassatsia ja helpottamaan maltaiden huuhtelua.

Tavoitteena oli tähdätä ominaispaino 1,080 tietämille, jotta oluessa on tarpeeksi runkoa, mutta alkoholi ei vielä dominoisi liikaa lopputuotteen maussa. Halutessaan maltaiden määrää voi skaalata suuremmaksi tai pidentää keittoaikaa, jos haluaa lopputuloksesta enemmän Imperial Stout -tyylisen.

Edellinen olutsatsi oli S04-hiivalla käytetty Thornbridge Jaipur-henkinen IPA, joten oluen hiivakakusta sai sopivasti elinvoimaisen ja tehokkaasti käyvän pohjan stoutille. Alkuperäinen Siperia lienee käytetty amerikkalaistyyppisellä pale ale-hiivalla, joten jos haluaa hieman vähemmän hiivan tuomia aromeita ja enemmän tilaa aromihumalille, voisi hiivan korvata esimerkiksi Safalen "puhtaamman" makuisella US-05:lla. Isoja oluita tehdessä olennaista on saada käyminen ripeästi ja elinvoimaisesti käyntiin, joten hiivaa on syytä laittaa mieluummin enemmän kuin vähemmän. Tässä satsikoossa esimerkiksi kaksi 11 gramman pussia kuivahiivaa on varsin riittävä määrä.

Paremman humala-aromisaannon aikaansaamiseksi ajoin vierrettä keiton loputtua vielä noin 15 minuutin ajan kattilan kierrätyspumpulla takaisin kattilassa olevaan humalakoriin. Tämän whirlpool-kierrätyksen jälkeen ajoin vierteen levylämmönsiirtimen läpi käymisastiaan noin 25-asteisena ja siirsin käymisastian käymisjääkaappiin.

Tukevasta hiivakakusta johtuen käyminen lähti käyntiin muutamassa tunnissa ja käyminen oli lähellä lopullista ominaispainoa jo muutaman päivän kuluttua. Suuresta lähtötilanteen sokerimäärästä johtuen käyminen valmiiksi otti kuitenkin parisen viikkoa. Jos oluen hiilihapotus tehdään pullokäymällä, voi olla tarpeen pitää pullot huoneenlämmössä vähintään kuukauden, jotta hiiva ehtii käyttää jälkikäymissokerit loppuun ja oluen maku tasoittua. Tämän jälkeen oluet voi siirtää varastoitavaksi viileämpään, jolloin myös hiivan toiminta hidastuu.

Baikonur (#53), 15.11.2020
Satsikoko keiton jälkeen 17 litraa
Ominaispaino ennen/jälkeen keiton 1,058 / 1,079

Ominaispaino käymisen jälkeen (laskennallinen/mitattu) 1,012 / 1,015
Alkoholi, mitattu: 8,7 %
Humalan katkerot (laskennallinen IBU): 74
Maltaat
74 % / 3,5 kg Viking Pale mallas
11 % / 0,5 kg Viking vehnämallas
11 % / 0,5 kg Viking Vienna
5 % / 0,25 kg Viking Crystal 150 EBC
4 % / 0,20 kg Simpson's Special B ~350 EBC
3 % / 0,15 kg Weyermann Carafa 1 ("Choco malt") 800-1000 EBC
2 % / 0,12 kg Weyermann Carafa 3 1300-1500 EBC
Humalat
20 g Columbus @ 80 min
15 g Centennial @ 15 min 

15 g Ahtanum @ 15 min
15 g Cascade @ 15 min 
20 g Centennial @ 0 min (0 min humalat: whilpool ~15min @ 80 °C) 
20 g Ahtanum @ 0 min 
20 g Cascade @ 0 min 
Hiiva 
Käyttö vanhan oluen hiivakakun päällä tai 2pss (2x11g) Safale S04
Mäskäys
Mäskäysveden (15 litraa) säätö: 1g kipsi, 3g CaCl2, 3g MgSO4, pH tavoite n. 5,6. Klodidi/sulfaatti-suhde n. 0,82. Veden lähtöprofiili HSY tietojen mukaan. Huuhteluun n. 10 litraa. Kattilaan n. 19 litraa.
Mäskäysohjelma:
Lähtölämpötila/protenaasi 52°C
Beta/alfa-amylaasi 60 min @ 67°C
Ulosmäskäys 15 min @ 78°C
Käyminen
2 vko n. 19°C lämpötilassa.
Pullokäymisen CO2-tavoite n. 2,5 vol.

Kommentit