Kahvisuklaastout (#42)

Resepti on mukaelma yhdestä lempistouteistani, Foundersin Breakfast Stoutista. Olut on tumma, makea ja kermaisen paksu jälkiruokaherkku tai pimeiden talvi-iltojen lämmittäjä.

Tosi paljon tummaksi paahdettuja maltaita käytettäessä olueen voi tulla nokista kitkeryyttä, mistä johtuen tämän oluen kohdalla kylmäuutin rouhittuja tummia maltaita etukäteen noin 24 tuntia. Lisäsin uutoksen mukaan satsiin vasta mäskäysvaiheen lopussa huuhtelun yhteydessä. Huuteluvaiheessakin on hyvä huuhtella tummien maltaiden satsi erikseen vaikka siivilän läpi hieman viileämmällä vedellä, jottei tummaksi kärtsätyistä maltaista irtoa turhan paljoa kitkeryyttä.


Reseptissä olevat suklaat lisäsin murskattuna keittovaiheen lopussa, jotta suklaa ehtii sulaa kunnolla. Tämän reseptin kohdalla kahvi tuli valmistettua suodatinkahvina parista eri pavusta, joita sattui löytymään kaapista. Stoutin tapauksessa mitä tummempi, sen parempi.

Kahvisuklaastout (#42), 20.10.2018
Satsikoko ennen/jälkeen keiton 18,5/16,5 litraa
Ominaispaino ennen/jälkeen keiton 1.064/ 1.073
Ominaispaino käymisen jälkeen (laskennallinen/mitattu) 1.017 / 1.012
Alkoholi, mitattu: 8,2 %
Humalan katkerot (laskennallinen IBU): 31
Väri (laskennallinen EBC): 130
Maltaat
4,5 kg Viking Pale mallas
0,5 kg Nalle kauralese
0,3 kg Viking suklaamallas
0,2 kg Viking paahdettu ohramallas (roasted barley)
0,2 kg Viking musta mallas (black malt)
0,2 kg Viking Crystal 120
0,085 kg suklaata (Pirkka leivonta + Lindl 90%), keiton lopussa
0,8 litraa paksua kahvia (tässä Löfbergs + joku espresso), keiton lopussa
Humalat
15g Warrior @ 60min
15g Saaz @ 30min
15g Saaz @ 0min
Hiiva 
1pss (11g) Safale US05 esiturvotettuna. Startterinkaan teko ei ole pahitteeksi.
Mäskäys 
60 min @ 68 °C
Käyminen
n. 2 vko 18...20 °C

Kommentit