Saison (#27)

Lempireseptiksini muodostunut saison on helposti lähestyttävä mutta sopivan mausteinen olut, joka toimii hyvin myös erilaisten vege- ja kalaruokien kaverina. Mausteita olueen ei kevyen humaloinnin lisäksi varsinaisesti lisätä vaan mausteinen meininki syntyy hiivan tuottamista makuaineista, jotka tekevät oluesta mielenkiintoisen maanläheisen ja aavistuksen pippurisen. Tyylilajiin aiemmin tutustumattomille voin suositella lämpimästi Brasserie Dupontin Saison Dupontia.

Kuvassa saison-reseptin neljän viljan variaatio, jossa mallasreseptiin on lisätty spelttiä ja ruisrouhetta.

Useimmat saisonhiivakannat eivät ole kovin ronkeleja käymislämpötilan suhteen, ja oluen voi hyvin käyttää lämpimämmilläkin keleillä huoneenlämmössä 20...30 asteen lämpötila-alueella. Mitä lämpöisempi käyminen, sitä mausteisempaa. Karamellimaltaita ei yleensä juuri käytetä ja mallaspohjalta halutaan lähinnä viljaista makua. Voimakas katkerohumalointi ei myöskään ole saisonien juttu, vaan humaloinnilta kaivataan lähinnä kevyttä ruohoista meininkiä aromipuolelle. Hiivana olen kokeillut toistaiseksi Danstarin Belle Saisonia ja Mangrove Jackin M29 French Saisonia, joista ensin mainittu on ollut omaan makuun aavistuksen kivampi.

Saison (#12), 22.8.2014 
Satsikoko ennen/jälkeen keiton 21 / 18,5 litraa
Ominaispaino ennen/jälkeen keiton 1.044 / 1.050
Ominaispaino käymisen jälkeen (laskennallinen/mitattu) 1.012 / 1.004
Alkoholi, mitattu: 6,3 %
Humalan katkerot (laskennallinen IBU): 35
Väri (laskennallinen EBC): 3
Maltaat
2,7 kg Viking Pale mallas
0,8 kg Viking Vienna mallas
0,6 kg Viking vehnämallas
0,3 kg Nalle kaurahiutale
Humalat
16g Challenger @ 60min
20g Challenger @ 15min
20g Challenger @ 0min
Hiiva 
1pss (11g) Lallemand/Danstar Belle Saison
Mäskäys 
60 min @ 66 °C
Käyminen
1...2 vko. Hiivaus n. 22 °C, minkä jälkeen lämpötilaa ei rajoitettu.

Kommentit